Nils Landgren / Jan Lundgren - Kristallen

tisdag 27 september 19.30
Gamla Teatern Östersund

Jan Lundgren och Nils Landgren. foto ACT Steven Haberland

Nils Landgren trombon, sång
Jan Lundgren piano

Nils Landgren och Jan Lundgren, två giganter inom svensk jazzmusik, tar oss denna kväll med på en fantastisk resa mellan de svängigaste beaten och de mjukaste tongångarna. Deras stilar sträcker sig från jazz, funk och nordisk folkton vidare till klassiskt och nytänkande improvisation.

Namnet ”Kristallen” vill föra tankarna till det ögonblick då kristallernas ytor och kanter skimrar och plötsligt ger upphov till oväntade färger. Det finns en viss stillhet och också utrymme för fantasin att utvecklas. Magi med bräcklighet. Nils Landgren och Jan Lundgren har en konsekvent vision av lyrisk kammarjazz som flyter mjukt och naturligt. Det underbart instinktiva sättet som Nils Landgren och Jan Lundgren interagerar på kunde beundras redan i Leonard Bernstein-hyllningen ”Some Other Time”.

Nu, med bara de två och deras sjätte sinnen, är deras äkta känsla för samma musikaliska stilar desto tydligare. En nordisk anda, djupt romantiska känslor, impressionistisk färg och en bekräftelse av den amerikanska jazztraditionen: allt detta genomsyrar ”Kristallen” och ger en speciell magi till albumet. Genom en djup samhörighet har denna duo noggrant utformat en strålande och mångfärgad musikalisk diamant.

Jan Lundgren är en av Sveriges mest hyllade pianister och han hör också till dem som har fått stor uppmärksamhet internationellt. Kombinationen av nordisk folkton och jazzens improvisationer liksom klassiska influenser är signifikant för honom, Lundgren är också ständigt på väg att utforska nya musikaliska världar. Jan Lundgren började spela piano som femåring och startade tidigt sin karriär som professionell musiker. Balansen mellan att vårda originalmusiken och samtidigt leverera personliga improvisationer har blivit Jans signum.

Nils Landgren började spela trummor vid 6 års ålder men övergick till trombon vid 13 års ålder. Han är nu en av landets mest välmeriterade musiker. Under sin karriär har han framgångsrikt växlat mellan musikstilar utan att förlora något av sin särart och konstnärliga konsekvens. Nils Landgren har varit involverad i många olika sorters musikprojekt: jazz och rock, soul och hip hop, storbandsframträdanden, och för hans egen del, minst 500 album inklusive sådana med stora internationella stjärnor som ABBA, The Crusaders, Eddie Harris, Bernard “Pretty” Purdie, Wyclef Jean och Herbie Hancock. De första framträdanden och inspelningarna av Nils Landgrens ”Unit” var 1992 och hans genombrott utanför Skandinavien kom två år senare – på Jazz Baltica Festival i Salzau i Tyskland 1994, då ”Unit” istället blev ”Funk Unit”.

Presenteras i samarbete med Musik Västernorrland.

Skivomslag: Kristallen.

Gamla Teatern, Thoméegränd 20, 831 34 Östersund