Magnus Lindgren Fyra

torsdag 25 sept 2014 19.30    
Storsjöteatern Östersund

Bilder från konserten av KG Görsten

loading...
Magnus Lindgren - foto Lennart Stenberg Magnus Lindgren - foto Lennart Stenberg

Magnus Lindgren sax & flöjt
Palle Danielsson bas
Daniel Karlsson piano
Chris Montgomery trummor

Det var allt för många år sedan Magnus Lindgren spelade med kvartett i Östersund. Däremot har många Palle Danielssons toner på minnet efter hans mycket sköna spelning med sin syster Monica Dominique februari 2014. 

Magnus Lindgren är en multibegåvad musikskapare.  Hans förmåga att uttrycka sig på såväl tenorsaxofon som klarinett och flöjt är mästerlig, samtidigt som han med beröm godkänt hanterar en rad ytterligare instrument. Som kompositör har han kapacitet att levandegöra sina kreativa impulser och klä dem i en melodisk dräkt som är optimalt anpassad för den aktuella stilmässiga ramen.

Den uppenbara särklassen i Magnus Lindgrens mångskiftande musikaliska arsenal är ändå hans snillrika känsla för att arrangera musik. Storheten består i att sammanfoga notbilder, klangfärger, rytmfigurer och harmonisekvenser på ett självklart och organiskt vis, utan att det känns påklistrat eller övertydligt, samtidigt som slutresultatet andas daggfräsch nutidskänsla. Lägger man till denne naturbegåvnings förunderliga förmåga att ta tillvara olika musikstilars inneboende kvalitet är jämförelsen med den musikaliska titanen Quincy Jones uppenbar.

Mycket riktigt är Quincy den förebild som Magnus själv sätter främst, tillsammans med giganter som Miles Davis och Herbie Hancock. Dessa tre har, menar Magnus, under hela sin karriär haft modet att ständigt söka sig vidare i musikens universella värld, trots att de redan bevisat sin storhet.

Magnus Lindgren sätter högst ogärna gränser för vad som är möjligt att genomföra; det gränslösa i musiken utgör en ständig lockelse och utmaning.

Leif Domnérus

 

Klick på bilden och ladda hem affischen Klick på bilden och ladda hem affischen

Park Avenue från skivan Magnus Lindgren Fyra (2012)

Istanbul från skiva Magnus Lindgren Fyra (2012)

Fyra från skivan Magnus Lindgren Fyra (2012)

Chinatown run från skivan Magnus Lindgren Fyra (2012)

Förköp här