Svante Söderqvist trio

tisdag 25 okt 19.30
Gamla Teatern Östersund

Svante Söderqvist Trio: Calle Rasmusson, Svante Söderqvist, Adam Forkelid. foto Miki Anagrius

Svante Söderqvist kontrabas, cello
Adam Forkelid piano
Calle Rasmusson trummor, slagverk

Basisten och cellisten Svante Söderqvist har under sina 20 år som professionell musiker gjort sig känd som en av Sveriges främsta jazzbasister. Han har under åren arbetat och spelat in skivor med en lång rad svenska jazzartister och musiker, däribland Rigmor Gustafsson, Margareta Bengtson, Nils Landgren, Magnus Lindgren, Claes Jansson, Carin Lundin, Joakim Milder, Mathias Algotsson, Klas Lindquist med flera. Dessutom har han varit anställd jazzmusiker vid Estrad Norr i Jämtland samt medverkat i musikteater-föreställningar på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och på Uppsala Stadsteater.

År 2018 startades den första egna gruppen Svante Söderqvist Trio, och i tillägg till kontrabasen spelar han här även sitt ursprungliga huvudinstrument cello i stor omfattning. Med sig har han de mångårige kollegorna Adam Forkelid och Calle Rasmusson på piano respektive trummor/slagverk. Trion har spelat ihop i många olika konstellationer under många år vilket gör att gruppen är mycket samspelt.

Musiken är i huvudsak komponerad av Söderqvist, med en tydlig melodisk och rytmisk utgångspunkt och med element utöver jazzen från både folkmusik och klassisk musik. Både Forkelid och Rasmusson gör ett stort kreativt avtryck i formandet av musiken genom bländande musikalitet och spelskicklighet. Genom att använda stråkspel på både kontrabas och cello och även sjunga skapar Söderqvist ett mångfasetterat solistiskt uttryck vilket gör att jazztrioformatet känns både varierat och nyskapande. I mars 2020 släpptes debutalbumet Arrival på skivbolaget Prophone/Naxos, och skivan har tagits emot oerhört väl av både recensenter och publik.

Svante Söderqvist finns på Spotify.
 

Arrival skivomslag
Arrival skivomslag

Ny Ankomst från skivan Arrival (2020)

Gyumri från skivan Arrival (2020)

Love Song från skivan Arrival (2020)

Gamla Teatern, Thoméegränd 20, 831 34 Östersund