Melissa Aldana - Nya stjärnskottet från USA

tors 28 jan 19.30
Movitz – Scandic Östersund City

Melissa Aldana Melissa Aldana

Melissa Aldana saxofon
Allan Mednard trummor 
Pablo Menares bas

Melissa Aldana började att spela altsax vid 6 års ålder med sin far Marcos Aldana som lärare, känd jazzmusiker i Chile. Charlie Parker var en första, stor influens. Hon spelade hans solon om och om igen tills dom satt. – Att lyssna på mästarna som ung och härma är ett av de bästa sätten att lära sig spela jazz på, säger Melissa. Andra influenser har bl a varit Sonny Rollins, som betydde så mycket för henne att hon bytte från alt till tenorsax. Redan i tonåren spelade hon på jazzklubbarna i Santiago i Chile. Upptäcktes där, råddes att studera vidare och antogs vid Berklee College of Music i Boston. Efter examen 2009 flyttade så Melissa till New York.

Sedan dess har hon stigit som en raket på jazzscenen. Spelat på de flesta kända klubbarna i NY som Village Vanguard och Blue Note, på dom stora jazzfestivalerna i Amerika och Europa och vunnit flera förstapriser i olika musiktävlingar. Mest prestigefullt är förstås då hon i september 2013 som första kvinnliga instrumentalist vann The Thelonius Monk International Jazz Saxophone Competition med bl a Wayne Shorter i juryn. Senaste två åren har hon spelat med sin trio som 2014 släppte sin debutskiva, traditionell fartig jazz med rötterna i hard bop, blandat med ballader och lite latinska rytmer.

Ett fruktbart samarbete över regiongränserna gör det möjligt för Jazz i Jemtland att välkomna Melissa och ge oss jämtlänningar chansen att få se och höra en ny uppåtstigande, kvinnlig saxofonstjärna på norrlandsturné med amerikanen Allan Mednard från Queens, trummor och Pablo Menares, Chile på basen.

Presenterades i samarbete med Musik Västernorrland, Klubb SAM och Länskulturen, Hörbart.
 

Melissa Aldana Melissa Aldana