Emil, Pippi, Karlsson & Co
Norrbotten Big Band med
Sarah och Georg Riedel och Jens Lindvall
under ledning av Örjan Fahlström

onsdag 5 april 18.00
Gamla Teatern Östersund

Emil, Pippi, Karlsson & Co Norrbotten Big Band. Foto Marie Lundgren Emil, Pippi, Karlsson & Co Norrbotten Big Band. Foto Marie Lundgren

Grammisnominerade cd:n Emil, Pippi, Karlsson & Co började som ett konsertprogram på initiativ av dirigenten Örjan Fahlström, under många år konstnärlig ledare för storbandet.

Georg Riedel samarbetade ju i mer än 20 år med Astrid Lindgren och skrev musiken till ett tiotal Lindgren-filmer tackade ja till att medverka. Han har bl.a. arrangerat om elva av sina kända visor i storbandstappning. Dottern Sarah Riedel, som var den som vid 5 års ålder sjöng och spelade in bland annat välkända barnsången Lille katt tackade också ja till att spela in sångerna och turnera mer än 20 år senare. Den här gången i en jazzversion som passar för barn/yngre. 

De välkända visorna har fått storbandskostym, som dock inte blir för stor utan alldeles lagom så att både stora och små ska kunna känna igen sig.

Presenteras i samarbete med Estrad Norr.
 

”Svensk samtida barnmusik är i bedrövligt skick”, skrev musikjournalisten Jan Gradvall i en krönika i höstas. Det är svårt att säga emot. Än idag finns väldigt lite som alls kan mäta sig med Georg Riedels stora skatt av Astrid Lindgren-visor.
Att det släpps nya inspelningar av dessa får därför betraktas som högst välkommet. Uppbackad av Norrbotten Big Band framför Sarah Riedel elva av faderns folkkära melodier: allt från en minimalistiskt arrangerad Lille katt – den låt hon debuterade med redan som femåring – till en bombastisk och funkig Världens bästa Karlsson. Att just Sarah Riedel valts ut att sjunga faderns kompositioner skulle kunna ses som ett utslag av svågerpolitik, men det är samtidigt svårt att tänka sig någon som hade gjort det bättre. Emil, Pippi, Karlsson & Co kan utan omsvep rekommenderas till alla som känner någon närhet till Astrid Lindgrens sagor och dess musik. Stora som små.
Skivrecension av tidningen Lira.  

Georg Riedel. Foto Staffan Nordström Georg Riedel. Foto Staffan Nordström
Sarah Riedel. Foto Thron Ullberg Sarah Riedel. Foto Thron Ullberg
Jens Lindvall Jens Lindvall